dimarts, 31 de desembre del 2013

Scratch un programa educatiu!

Avui a la classe de Gtic hem après a utilitzar un programa anomenat Scratch, tal i com  menciona la Viquipèdia Scratch és una aplicació informàtica destinada principalment als nens, mitjançant la qual poden explorar, experimentar i manifestar idees de manera creativa i divertida. 
Per poder utilitzar aquest programa és necessari descarregar-se'l des de la pàgina web oficial. 

Tot seguit us deixo el link de la pàgina web i una mostra del que vam fer nosaltres a classe.

http://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=getStarted


Viquipèdia

L'altra dia a classe de Gtic vam estar parlant sobre la Viquipèdia, una web molt utilitzada alhora de cercar informació.

    Món Virtual

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que es manté gràcies a una organització sense ànim de lucre, la versió catalana de la Wikipèdia. Els articles són creats col·lectivament, qualsevol persona únicament registrant-se pot fer una aportació en la Viquipèdia. Per aquest motiu l'altra dia classe és va proposar la següent activitat, per grups de dos o tres persones havíem de crear un nou article o bé aportar-hi informació en un article ja creat a la Viquipèdia. 
Les meves companyes i jo vam decidir aportar informació en l'article de la Dent, en aquest vam introduir informació dels tipus d'ortodòncia que hi podem trobar. El nostre grup vam escollir decidir aportar informació a un article, de tal manera que una del membre del grup s'hi va registrar vam anar al article que hi volíem afegir informació i li vam donar a modificar, directament se'ns va establir el tipus de lletra, tot seguit vam escriure la informació i li vam donar a referències per poder afegir un enllaç d'on havia estat extreta la informació.  Finalment us deixo el link per tal de que podeu observar la nostra aportació.  

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dent?veaction=edit

Els mapes conceptuals

Avui hem après a crear mapes conceptuals d'una forma ràpida i senzilla amb un programa anomenat Cmap Tools. Els mapes conceptuals són una eina molt utilitzada per els estudiants alhora d'estudiar, ens permeten tenir totes les idees bàsiques en un resum de tota la informació. 

Per poder utilitzar aquest programa és necessari descarregar-se'l a l'ordinador, és gratuït i a més a més ens permet exportar els nostres mapes conceptuals en format de PDF o imatge per desar-lo al nostra ordinador. Finalment us mostro una imatge del mapa conceptual que vam realitzar a la classe de Gtic amb aquest programa.






Les eines de Microsoft Word

Fa dies vam aprendre a utilitzar algunes eines del Word. Primer de tot ens van ensenyar a citar. Microsoft Word consta d'una aplicació que et permet citar d'una manera ràpida i senzilla. Per citar hem d'anar a referències que ho trobarem a la barra superior tot seguit, hem de triar el model APA i finalment li donarem a insertar cita, tot seguit ens sortirà una taula i aquesta l'haurem d'omplir amb les referències que ens demana. 

Més tard, vam aprendre a com crear un índex automàticament, per fer aquest tan sols haurem de seleccionar els títols i els subtítols, desprès anirem a la taula d'inici en el cas dels títols li donarem a la opció de títol 1 i als subtítols títol 2, finalment anirem a referències, i a la esquerra trobarem l'opció taula de contingut.




diumenge, 29 de desembre del 2013

Setmana de reflexió educativa

Al llarg de la setmana vam realitzar diferents activitats.
Dilluns al matí vam assistir a la conferència d'en Jaume Cela, professor i escriptor, en aquesta ens va parlar sobre els quatre grans reptes de l'escola d'avui.
Un cop finalitzada la conferència vam agafar els ferrocarrils per anar al Baixador de Vallvidriera, en aquest punt començava la nostra segona activitat, aquesta consistia en un travessa d'orientació, per grups de sis o set persones havíem d'arribar a Sant Cugat. 
 
 
El dimarts vam anar a fer una visita al MNAC a través de l'assignatura de plàstica, en aquesta activitat vam observar com podíem treballar l'art amb els infants. Aquesta activitat em va semblar força interessant, ja que considero que podem ensenyar art als nostres alumnes d'una forma divertida. Tot seguit us mostro una escultura de Pablo Gargallo, La Ballarina.
 
 
 
El dimecres i el dijous vaig anar a Terrassa a l'Escola de Bressol La Cassona, allà m'hi esperava la meva padrina Noemi una alumna de tercer any del grau d'Educació Infantil. Aquesta activitat em va agradar molt, ja que va suposar un petit apropament amb els infants.
El divendres vam assistir a un concert "Com sona", una companyia d'espectacles musicals per a infants de 0 a 3 anys. Per finalitzar la setmana de reflexió educativa vam assistir a la conferència de Pissarres Digitals

divendres, 27 de desembre del 2013

Recitar un poema!

Avui a l'assignatura de Coed hem recitat uns poemes de memòria, cadascú havia de triar aquell que més li agrades. En el meu cas he triat un petit fragment d'un dels poemes de Joan Oliver, també conegut com a Pere Quart. He triat aquest poema per dos motius un perquè el meu carrer es diu Joan Oliver i l'altra perquè considero que ens trobem en una època de crisis en que molts joves han d'immigrar a altres països ja que actualment no hi ha feina, per tant abandonem les nostres terres per marxar a un altra lloc amb més oportunitats. 
Finalment us mostro el fragment que vaig recitar a classe.

                                                CORRANDES D'EXILI

A Catalunya deixí
el dia de ma partida
mitja vida condormida:
        l'altra meitat vingué amb mi
 per no deixar-me sens vida.

 Avui en terres de França
 i demà més lluny potser,
 no em moriré d'anyorança
 ans d'enyorança viuré. 

                      Joan Oliver

dilluns, 23 de desembre del 2013

Twitter!

Avui m'agradaria parlar-vos d'una aplicació que segur que molt de vosaltres coneixeu, aquesta és el Twitter. 

Primer de tot dir-vos que Twitter, tal i com menciona la Viquipèdia és un servei de microblogging que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats tweetstuits, o piulades) per mitjà del mateix web de Twitter o altres. Les actualitzacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les.

Finalment us animo a tots vosaltres a crear-vos un compte, és molt senzill únicament haureu d'anar a la pàgina principal https://twitter.com/. A la dreta hi trobareu l'opció de registrar-se i únicament omplint les dades que et demana podreu pertànyer a aquesta red social, podreu seguir als vostres amics, famosos, llocs d'interès i publicar tots els vostres pensaments

Animeu-vos'hi, Fins aviat!

dimecres, 18 de desembre del 2013

Les vídeo lliçons i els vídeos motivadors

Fa temps a la classe Gtic vam treballar  dos tipus de vídeos els de lliçons i els motivadors. Tot seguit trobareu una breu explicació del que són i la seva principal funció.

Els vídeo lliçons tenen la funció de lliçó magistral. Corre el risc d'oferir massa informació, i sent més difícil la seva comprensió i retenció. Són vídeos pensats per assolir unes idees de forma individual. 
Els vídeo motivadors són aquells que a traves d'unes imatges i sons ens transmeten una lliçó, aquests vídeos estan fets per veure'ls en grup a classe.

Moltes Gràcies!

Eines de suport al pensament: Els fluxogrames

Bona tarda, 

Avui us m'agradaria parlar d'una eina de suport al pensant, els fluxogrames 


Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc A l'assignatura hem optat per una eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a: http://www.gliffy.com

Aquesta informació ha estat extreta d'aquest enllaç

Tot seguit us mostro un exemple de Gliffy, per fer-ho he anat a la pàgina Gliffy, m'he fet soci i li he donat a crear un nou dibuix he seleccionat les figures geomètriques de la esquerra i els canviat la forma fins obtenir la desitjada. Per poder-hi posar color a les figures he clicat dues vegades sobre ella i he escollit el color. Finalment li he donat a exportar imatge en format jpg i l'he guardada. 

dimarts, 17 de desembre del 2013

Etiquetes al bloc!

Bon dia a tothom!

Avui m'agradaria parlar-vos d'una eina molt útil alhora d'organitzar el vostre bloc les etiquetes, aquestes ens permeten localitzar amb més facilitat la informació del nostre bloc. 

Com haureu pogut observar en el meu bloc, a cada entrada nova hi trobem una etiqueta, una petita descripció de la informació que hi podreu trobar en l'article. Doncs bé per afegir etiquetes en el vostre bloc és tant senzill com anar a la banda dreta de l'esborrador i donar-li a l'opció etiquetes, allà hi podreu posar les vostres.

Moltes gràcies!! 

dijous, 5 de desembre del 2013

El software lliure i el privatiu

Avui m'agradaria parlar-vos dels dos tipus de software que hi podem trobar un és el privatiu i l'altre el lliure.

El software lliure te la característica de que és gratuït i qualsevol persona pot contribuir a modificar-lo per millorar-ho. En canvi el software privatiu no és gratuït i únicament els seus creadors poden produir-hi canvis.

dimecres, 4 de desembre del 2013

PREZI

Avui a l'assignatura de Gtic hem après a utilitzar un prezi.  Tal i com menciona la Viquipèdia és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol (programari com a servei). Prezi es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació.


Per utilitzar Prezi és imprescindible crear-se un compte, tot i això te l'avantatge de que pots compartir el treball amb els teus companys. 

Per acabar us deixo el meu primer prezi  que parla sobre els animals concretament els Border Collie.


Analitzem un bloc!

Avui a la assignatura de Gtic hem estat observant diferents tipus de blogs, tots ells educatius. A continuació mostraré l'anàlisi d'aquest bloc que es el guanyador  del Premi Espiral de Edublocs 2013.

És un bloc d'educació infantil, en la part superior trobem el nom del bloc en gran i tot seguit una imatge que fa de companyia al títol del bloc. Sota el títol trobem una taula on hi apareixen quatre apartats diferents bloc, webquest, jocs interactius i enllaços. Sota la barra trobem totes les etiquetes del bloc. A la banda dreta trobem una petita descripció de la creadora del bloc. 

La plantilla que han utilitzat ha estat la de Blogger. En aquest bloc podem observar diferents exemples idees, experiències i materials de tal manera que tothom pugui aprendre.

Finalment us mostro el link del bloc que estat analitzant.

dimecres, 27 de novembre del 2013

Web 2.0 o web social

Bon dia a tothom!

Avui m'agradaria parlar d'un concepte cada vegada més conegut la web 2.0. Aquesta apareix l'any 2004 quan O'Reilly l'utilitza per referir-se als nous serveis  tecnològics i processos educatius. 
La característica principal d'aquest tipus de web és que es troba basada en comunitats on els usuaris  són els creadors dels continguts. És tracta d'un nou marc d'interacció, participació i comunicació molt allunyat del model anterior on les gran empreses eren les que oferien la informació i els usuaris eren simples lectors. Actualment aquests han esdevingut als protagonistes i són els que creen la informació. També és coneguda com a web social per la gran repercussió que esta tenint en la nostra societat. 

Moltes Gràcies!  

dilluns, 18 de novembre del 2013

Google Sites

Avui a la assignatura de Gtic hem après a crear un google sites. 
Primer de tot mencionaré que és un google sites, tal i com diu wikipedia Google Sites és una aplicació online gratuïta oferta per l'empresa nord-americana Google. Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tan senzilla com editar un document. Amb Google Sites els usuaris poden reunir en un únic lloc i d'una forma ràpida informació variada, inclosos vídeos, calendaris, presentacions, arxius adjunts i text. A més, permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom.

Primer de tot vam fer grups de tres o dos persones, tot seguit vam entrar al nostra gmail, vam prémer  a sites i finalment crear un google site. Un cop teníem el nostra google sites vam triar el tipus de plantilla, el disseny i finalment  el tema sobre el qual volíem parlar per tal de poder afegir informació. A continuació trobareu un tutorial de com crear un google sites.




Tot seguit us deixo el link del google sites que vam crear, espero que us agradi!

Gràcies!

RSS, FEED o sindicació

Tal i com menciona el llibre Usus educatius dels blogs la sindicació a través d'RSS és la nova forma d'accedir a l'informació. Consisteix en què una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, aquestes fonts enviïn avisos d'actualització a l'usuari , sense la necessitat que l'usuari hagi d'anar comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles. 

Per aconseguir això, cadablog o font de notícies té un enllaç de sindicació que ha de ser afegit a un programa o pàgina web anomenat agregador d'RSS en el qual anem llistant les fonts que ens interessen.

Les Wikis

Segons la viquipèdia una wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts.

Una wiki és una aplicació on-line que ens permet introduir i editar continguts. Primer de tot si no som socis ens hem de fer un compte de wikispaces, crearem un únic wiki, ho compartirem amb els nostres companys i a partir d'aquest momemnt podrem posar en funcionament la nostra wiki, aquest és molt senzill  trobarem dues opcions editar i save. Tot seguit mostraré un vídeo que explica que és una wiki i el seu funcionament i també us deixo dos link que són exemples de wikis. 


http://misteri.wikispaces.com/
https://nadalinfantil.wikispaces.com/canelons





És important saber que les wikis també poden arribar a tenir  una basant educativa. Tal i com menciona Renée Fountain, els valors pedagògics que tenen els wikis són:
  • Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
  • Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
  • Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.
Si voleu veure més ho podeu fer a través d'aquest link http://ticotac.blogspot.com.es/2007/05/pedagogia-dels-wikis.html  
 Per acabar m'agradaria mostrar-vos en un altra link les diferències entre blogs i wikis



dimecres, 30 d’octubre del 2013

Power Point

A l'inici de l'assignatura de GTIC hem estat observant una sèrie de power points, cadascun amb unes característiques completament diferents. Un cop que els hem acabat de veure els hem analitzat i a més a més hem après a saber quant un power point es correcte i quan no. 

Per tal que un power point sigui correcte és imprescindible escollir una lletra i color que s'adaptin al tipus d'exposició que farem, és a dir hem de escollir uns colors i lletres formals i que no facin mal a la vista. Per altra banda tampoc podem fer un power point amb molta lletra o amb molts canvis de transicions i sorolls ja que faria que els espectadors desconnectessin completament o en el següent en cas que deixessin d'escoltar i es fixessin únicament en les transicions o sorolls. Per tant a l'hora de fer un power point és important saber a qui va dirigit i quina és la nostra intenció.

 Els power point tenen un ús creatiu i ens serveixen com a suport en una exposició. Podem trobar els power point d'ús educatiu que són aquells que volen transmetre una emoció a més podem afegir un error per tal de què els nostres alumnes busquin l'error en el power point. També podem trobar els de pregunta- resposta en aquest el mestre ha d'afegir una acció que és creen sobre imatges, llavors quan els alumnes responguin movent el ratolí és produirà un soroll. A més també podem trobar una transició entre cada pàgina de power point

Creative Commons (CC)


A la passada classe de GTIC vam aprendre que no podíem agafar  la informació que volguéssim de internet, ja que molt sovint no tenim cap  autorització per poder utilitzar-la.
 

Un clar exemple, quan necessitem una imatge sovint tothom anem a Google  per tal de buscar-la però en cap moment ens hem preguntat si allò que  fem és legal, ja que cada imatge consta d'un dret d'autor, per tant no  podem agafar les imatges a no ser que ens donin permís.

Per això és important saber que és Creative Commons, és una llicència que decideix posar l'autor d'una imatge o qualsevol tipus d'informació,  per tal de què altres usuaris utilitzin la seva informació o imatge en altres llocs de manera legal. Per altra banda també podem trobar la llicència Copyright aquesta ens informa que l'autor no vol en cap moment que la seva imatge o informació sigui publicada en altres llocs, per tant aquella obra esta sotmesa a uns drets d'autor.
 

Tot seguit us deixo un link de la pàgina web flickr http://www.flickr.com/ en aquesta hi podreu trobar imatges en les quals especifica exactament si l'imatge consta d'uns drets d'autor
 

També m'ha agradaria,  deixar-us un altre link http://www.jamendo.com/es/ aquest us pot ser útil per descarregar música legalment.

 

Un treball d'observació


Avui a l'assignatura de plàstica hem fet un treball d'observació amb una branca d'arbre . Una vegada que cadascú tenia la seva branca, havíem de tancar els ulls i tocar-la lentament per tal de poder sentir tot allò que tenia la nostra branca. Tot seguit havíem de fer el mateix exercici però aquesta vegada amb els ulls oberts. 

Una vegada finalitzat aquest exercici, cada alumne va anar a triar el tipus de paper que volia per realitzar el treball d’observació amb la branca sobre la nostra taula havíem de dibuixar tot allò que percebien els nostres ulls. El material per realitzar aquest treball van ser les cretes de color marró i negre. 

Finalment os deixo una mostra del meu dibuix d'observació amb la branca.

 



dilluns, 7 d’octubre del 2013

Com editar un video amb yotube

Avui a l'assignatura de GTIC hem après a editar un vídeo amb el youtube. Primer de tot ens vam organitzar en parelles de dos per tal d'inventar-nos una breu història, un cop decidida la història la vam gravar en diferents seqüencies amb un mòbil.

Un cop gravat el vídeo vam entrar al youtube a la part superior trobarem l'opció penjar un vídeo i dins d'aquesta trobarem més opcions de les quals hem d'escollir editor de vídeo. Tot seguit pujarem tots els nostres vídeos a l'editor i a partir d'aquí els podrem editar com nosaltres vulguem. És important saber que youtube ens ofereix una sèrie de cançons per poder afegir en el nostre vídeo, i per altra banda tenim l'opció de com el desitgem penjar si bé en privat o públic.

A continuació us deixo una mostra del vídeo que vam realitzar la meva companya Laia i jo.

Moltes Gràcies.


dimarts, 1 d’octubre del 2013

Frere Jaques


Avui a la classe de música hem après ha utilitzar el programa Noteflight. A continuació hi ha una mostra de la cançó Frere Jaques realitzada a la classe.



dilluns, 30 de setembre del 2013

Netvibes i Scoop.it





Scoop.it, és una pàgina web que ens permet buscar informació sobre allò que ens interessa, de tal manera que no sempre hem d'utilitzar el google per cercar informació. Per tal d'accedir a aquesta pàgina web és imprescindible fer-se soci i escollir el tema d'interès per poder buscar informació relaciona amb allò que ens interessa. Tot seguit us deixo el link de scoop. it
https://www.scoop.it/login 


Per finalitzar m'agradaria parlar-vos del  Netvibes et permet accedir amb facilitat a aquelles pàgines webs que visites habitualment. Primer de tot has d'entrar a la pàgina http://www.netvibes.com/privatepage/1#General.

Un cop que entres a la pàgina has de registrar-te per tal de tenir accés a les seves funcions. Una vegada has creat el teu compte,  has de clicar +add per tal d'afegir aquelles pàgines webs que visites més sovint. A l'esquerra hi trobaràs la categoria "essentials", en aquesta hi trobaràs les pàgines més usuals com: facebook, twitter, calculadora i altres. Tot i això si en la categoria "essentials" no hi trobes aquella pàgina web que visites tens una altra categoria anomenada "feeds". Aquesta categoria permet afegir l'RSS de les pàgines que no surten a la categoria "essentials". Per afegir aquella pàgina web has de copiar el seu RSS i enganxar-ho a la pàgina "feeds".



 

Les webquests


 Les WebQuests és un model d'aprenentatge extremament simple i ric per propiciar l'ús educatiu d'Internet, basat en l'aprenentatge cooperatiu i en processos de recerca per aprendre.

Aquesta informació ha estat extreta d'aquesta pàgina web: http://platea.pntic.mec.es/~erodri1/QUE%20ES.htm#DEFINICIÓN



Edu3.cat

dimecres, 25 de setembre del 2013

Els ordinadors portàtils i els llibres digitals

A continuació mostro el meu primer treball realitzat amb  el Google drive. Aquest treball parla dels ordinadors portàtils i els llibres digitals. 
El treball esta format per un document, una presentació i un formulari. Un cop realitzat el formulari els resultats van a parar a un full de càlcul. L'aplicació del Google drive és útil per fer treballs en grup a distància, ens permet fer un treball sense haver de quedar amb els membres del grup. Per poder pujar l'arxiu de drive al bloc he anat a fitxer d'aquest s'obre una pestanya i haurem de prémer a publica al web i finalment haurem de copiar el codi. Una vegada copiat el codi anirem al nostre esborrany del bloc i li donarem a la opció html i l'enganxarem